#report

JAPAN BEAUTY

Je hebt natuurlijk gehoord van J-beauty, oftewel Japan-beauty: de producten en rituelen uit Japan die zorgen voor een mooie, flawless huid. Behalve zaken als dubbele reiniging en hoge spf staat J-beauty ook voor techniek, want de Japanse cosmeticaproducten zijn vaak voorzien van de laatste snufjes uit het lab.

Tekst Karen van Ede


Shiseido, synoniem aan J-beauty

De grote naam achter J-beauty is Shiseido, het cosmeticabedrijf dat al bijna anderhalve eeuw skincare, make-up en geuren maakt, onder andere van het gelijknamige merk Shiseido. Shiseido is een pionier, ontwikkelde bijvoorbeeld al een eigen hyaluronzuur, lang voordat andere merken dat gingen gebruiken. De charmante Franse Dr. Nathalie Broussard is tegenwoordig het brein achter de skincare, die werkelijk heel vernuftig is.

Bezoek, mocht je eens in Tokio zijn, vooral de luxe Shiseido winkel aan de Ginza en als je kunt het House of Shiseido, waar the heritage van Shiseido geweldig wordt uitgebeeld. Het lijkt wel alsof alles bewaard is gebleven, van de eerste flesjes lotion, de eerste lipstick tot de crèmes uit de jaren tachtig, allemaal verpakt in een glazen pot in de vorm van een camelia.

Betere bescherming

Maar terug naar Nathalie Broussard. Zij is Scientific Communication Director en kan in gewone mensentaal uitleggen wat de wizzards in de labs bedenken en maken. Veel van de ontwikkelingen in Shiseido skincare zijn geïnspireerd door de medische wereld.

In 1993 deed de Japanse arts Dr. Hosoi de ontdekking dat de huid zijn eigen zenuwstelsel heeft. Het Neuro Immuno Cutaneous Endocrine Network is sindsdien een geliefd studiegebied in de dermatologie

Het nieuw gevonden feit dat huid en brein communiceren inspireerde ook Dr. Broussard en het lab van Shiseido. Zij ontwikkelden ReNeura Technology TM, dat de communicatie tussen de cellen en het zenuwstelsel van de huid verbetert, zodat deze zichzelf beter kan beschermen.

Stress en luchtvervuiling

Stress bijvoorbeeld verslechtert de communicatie en veroorzaakt een micro-ontsteking in de huid. Daardoor verzwakt de beschermende huidbarrière en ontstaat bijvoorbeeld een gevoelige huid met kriebel. De nieuwe Shiseido Benefiance Anti-Wrinkle Smoothing crèmes gaan dit tegen. Ze repareren de huidschade veroorzaakt door stress. Voeg daar het Ultimune Power Infusing Concentrate aan toe - dat het immuunsysteem van de huid verbetert - en je huid is optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling.

Benefiance Anti-Wrinkle Smoothing crème

Ultimune Power Infusing Concentrate

Japanse vrouwen leren al vroeg van hun moeders hoe ze hun huid moeten verzorgen. Per dag trekken ze dik 45 minuten uit voor de basis huidverzorgingsrituelen, waaronder het befaamde dubbele reinigen. Eén keer reinigen om make-up weg te halen en één keer om de huid zelf goed te zuiveren, met behulp van drukpuntmassage. Daarbij komt een uurtje gezichtsmassage, driemaal per week. Rimpelvrije gezichten en een prachtige stevige huid zijn het resultaat. Het kan ook sneller.

Maak tijd voor een 'facial massage'

Wil je thuis eens een massage doen om kraaiepootjes uit te stellen?

Gebruik het bovenste koontje van je duim voor een zachte drukpuntmassage rond je ogen. Begin bij het binnenste puntje van je wenkbrauw aan de kant van je neus en ga helemaal rond op het ‘harde deel’ van je oogkas. Als je van je frons afwilt, masseer je je wenkbrauwen met gebruik van je vingers. Begin boven je neusbrug, gebruik al je vingers, ietsje uit elkaar, met kleine knijpbewegingen, of maak ronde bewegingen, naar buiten toe.


Deze twee technieken zijn de belangrijkste in een Japanse gezichtsmassage. Wanneer je het tot een gewoonte maakt om je dag-of nachtcrème met een massage aan te brengen zul je nòg meer resultaat hebben.

Kijk voor voorbeelden van een massage op