Reinigen van het gezicht

Voor het gezicht, de lippen en de ogen zijn diverse make-upproducten beschikbaar in de parfumerie. Make-up gebruik je niet alleen om je gezicht te verfraaien, maar ook om je huid te verzorgen en te beschermen.

Effect van make-up

Met make-up kun je je uitstraling veranderen of bepaalde uiterlijke kenmerken verdoezelen. Ook kun je met make-up wat kleur op het gezicht aanbrengen en hiermee sterke punten benadrukken.

Make-up pas je aan aan de gelegenheid, bijvoorbeeld voor het werk of naar een feestje. Vaak versterkt make-up het zelfvertrouwen, omdat iemand zich er mooier door voelt. Dat kan al met een natuurlijke foundation, een klein beetje mascara of een lipgloss.

Herstelprocessen in de huid

De huid wordt gedurende de dag blootgesteld aan verschillende invloeden, die de huid kunnen beschadigen. Denk hierbij aan uv-straling, vervuiling en extreme temperaturen. Verschillende herstelprocessen in de huid zijn ‘s nachts actiever dan overdag. Het is dan ook belangrijk om het gezicht elke dag voor het slapen gaan goed te reinigen. Bij onvoldoende reiniging van het gezicht bestaat de kans dat het regeneratieproces van de huid wordt belemmerd. Overtollig talg, uv-filters, resten make-up en vuil blijven anders op de huid zitten. Dit kan onzuiverheden en verstoppingen veroorzaken. Poriën raken verstopt en er kunnen ontstekingen optreden. Maar ook kun je bij onvoldoende reiniging sneller rimpels krijgen, of kunnen je ogen geïrriteerd of ontstoken raken.

Dagelijkse routine

Het is belangrijk om dagelijks make-up te verwijderen voordat je gaat slapen. Het reinigen van het gezicht is een van de belangrijkste dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de huid ook gezond en mooi blijft zonder make-up.

Geen make-up

Voor wie geen make-up draagt, blijft het goed om een (micellaire) reinigingslotion of reinigingsproduct te gebruiken. Hiermee verwijder je vuil en onzuiverheden, zoals talg, zweet of stof dat zich gedurende de dag heeft opgehoopt.

Weggooien

Gebruikte wattenschijfjes en make-upverwijderingsdoekjes horen thuis bij het restafval. Deze mogen nooit in het toilet worden weggegooid. Op weetwatjedoorspoelt.nl lees je waarom.

Bron: Nederlandse Cosmetica Vereniging