Verstandig zonnen

De 10 regels

Fotocredit: Lancaster

1.

Geniet van de zon, maar voorkom overmatige blootstelling en verbranding.

2.

Bescherm hoofd, oren, nek en ogen; denk aan een zonnehoed en een goede uv-werende zonnebril met CE-markering. Draag beschermende kleding als je niet aan het zonnebaden bent.

3.

Ga niet uitgebreid zonnebaden tussen 12.00 en 15.00 uur; zoek dan liever de schaduw op. Een korte lunchwandeling (zonder in te smeren) op dit tijdstip is wel een goede optie om vitamine D op te doen.

4.

Smeer bij langdurig verblijf in de zon je onbedekte huid in met een anti-zonnebrandproduct, die bescherming biedt tegen uva- en uvb-straling* met een beschermingsfactor, die voor je huidtype en de zonkracht van dat moment geschikt is, en voorkomt dat je verbrandt. Doe dit royaal en herhaal dit na 2 uur of vaker bij sterke transpiratie en ook na het zwemmen.

* uva-stralen dringen het diepst in de huid door en versnellen de veroudering ervan. * uvb-stralen veroorzaken zonnebrand. * uvc-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet.

5. Smeren!

Wanneer de huid (langere tijd) aan zonlicht wordt blootgesteld, zorg dan dat die elke twee uur ingesmeerd wordt met een anti-zonnebrandproduct met hoge spf. Zeker na zwemmen, transpireren en wrijving met de handdoek moet het opnieuw worden aangebracht. Smeer liever te veel dan te weinig. Om de bescherming te krijgen die het anti-zonnebrandproduct belooft, dient het vrij dik op de huid aangebracht te worden.

Dermatoloog Dr. Ellen de Haas: ‘Smeer net zo dik als pindakaas op je boterham. Lekker dik dus.’

Welke vorm van anti-zonnebrandproduct je ook gebruikt (spray, mousse, milk), bij het aanbrengen van een dunnere laag betekent het automatisch váker aanbrengen. Te veel smeren is in principe niet mogelijk.

Fotocredit: Lancaster

6. De gevoelige zones

Vergeet niet de gevoelige zones in te smeren. Extra aandacht verdienen dus neus, oren, nek, voeten, hoofd (onder andere daar waar de scheiding zit), schouders, knieholtes, bikinirandjes, lippen en handen.

7. Niet te lang in de zon

Onthoud goed dat anti-zonnebrandproducten nooit een totale bescherming bieden. Ieder product laat een deel van de uv-straling door. Antizonnebrand-producten moeten dan ook niet beschouwd worden als een middel om langer in de zon te blijven.

8. Combinatie met cosmetica

Wees matig in het gebruik van parfum en make-up in de zon. Sommige mensen zijn gevoelig voor de reactie van zonlicht met sommige cosmeticaproducten. Breng anti-zonnebrandproducten onder de make-up, maar bovenop de dagcrème aan. Wacht voor het aanbrengen van de make-up een kwartiertje, zodat het anti-zonnebrandproduct goed in de huid kan trekken. Let wel: als je gaat zonnen en dus regelmatig moet smeren, is het handiger om geen of weinig make-up te dragen, mocht je toch make-up dragen dan kunt je een anti-zonnebrandproduct aanbrengen over de make-up.

9. Extra bescherming

Houd rekening met omstandigheden die om extra bescherming vragen, zoals in de tropen, in de bergen, op het zand, bij sneeuw, bij veel wind en op het water. Uiteraard is de zonkracht vele malen groter wanneer de lucht helder is, maar ook bij grijs weer dringt er nog flink veel zonlicht door de wolken. Zelfs in de schaduw!

10. Bruin zonder zon

Wees matig in het gebruik van parfum en make-up in de zon. Sommige mensen zijn gevoelig voor de reactie van zonlicht met sommige cosmeticaproducten. Breng antizonnebrand-producten onder de make-up, maar bovenop de dagcrème aan. Wacht voor het aanbrengen van de make-up een kwartiertje, zodat het anti-zonnebrandproduct goed in de huid kan trekken. Let wel: als je gaat zonnen en dus regelmatig moet smeren, is het handiger om geen of weinig make-up te dragen, mocht je toch make-up dragen dan kunt je een anti-zonnebrandproduct aanbrengen over de make-up.

Zeker in de zon

Met de uitgave ‘Zeker in de Zon’ wil de NCV bijdragen aan de groeiende behoefte van de consument aan informatie over de effecten van (overmatig) zonnen en het beperken van het risico op verbranding, rimpelvorming en de kans op huidkanker. De fabrikanten van anti-zonnebrandproducten werken continu aan de ontwikkeling van producten met effectieve bescherming waarbij hoge factoren steeds populairder worden. Daarnaast werken zij en de NCV via haar website én deze uitgave aan het bewustzijn van de consument over de effecten van de zon en het juiste gebruik van beschermingsproducten. De uitgave kun je bestellen bij de NCV via secretariaat@ncv-cosmetica.nl (€ 7,50 p/st incl. verzendkosten) en is gratis te downloaden op de NCV-site.

Bron: Nederlandse Cosmetica Vereniging